Kačacie hody: Čas na oslavu jesene plnej chutí

S príchodom jesene sa na Slovensku začína obdobie, ktoré milovníci dobrého jedla netrpezlivo očakávajú – husacie a kačacie hody. Táto tradícia je spojená nielen s bohatými chuťami, ale aj s kultúrnym dedičstvom a zvykmi, ktoré sú hlboko zakorenené v histórii našich regiónov.

 

Kedy je čas husacích a kačacích hodov?

Husacie a kačacie hody sa tradične konajú na jeseň, najmä v októbri a novembri. Tieto mesiace sú spojené s obdobím zberu, vinobraní a oslavou úrody, čo sa krásne prepája s rodinnými a komunitnými stolovaniami. Mimoriadne populárne sú hody okolo sviatku svätého Martina, ktorý pripadá na 11. novembra. Tento dátum je symbolický, pretože v minulosti práve po skončení poľnohospodárskej sezóny začali gazdovia zabíjať husi a kačice a pripravovať hostiny.

 

Tradícia husacích hodov

Husacie a kačacie hody majú hlboké korene v slovenskej a stredoeurópskej kuchyni. Hus bola symbolom bohatstva, a nie každá rodina si ju mohla dovoliť počas celého roka. Preto sa jej konzumácia viazala na špeciálne príležitosti, ako bol práve sviatok sv. Martina, kedy sa ľudia tešili z bohatej úrody a konca poľnohospodárskeho roka.

Na stole okrem pečenej kačice či husi nesmela chýbať lokša, tradičná zemiaková placka, ktorá dokonale dopĺňala mastné mäso. K tomu sa podávalo červená dusená kapusta a samozrejme, mladé víno alebo burčiak.

Tradícia podávania pečených kačíc a husí bola aj o pospolitosti. Susedia, príbuzní a priatelia sa stretávali, aby sa podelili o výborné jedlo, a tak posilnili svoje vzťahy a oslávili spoločne úspešný rok.

 

Konfitované kačacie stehná: Poklad francúzskej a slovenskej kuchyne

Jedným z pokrmov, ktoré si získavajú čoraz väčšiu popularitu na kačacích hodoch, sú konfitované kačacie stehná. Tento spôsob prípravy pochádza z francúzskej kuchyne, no postupne si našiel cestu aj do slovenskej gastronómie, najmä vďaka svojmu výnimočne bohatému a jemnému výsledku.

Ale čo to vlastne znamená konfitovanie? Je to tradičný spôsob konzervovania mäsa, pri ktorom sa mäso pomaly varí vo vlastnom tuku pri nízkej teplote. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín, čo spôsobí, že mäso zostane mimoriadne šťavnaté a krehké, pričom sa rozpadáva pri každom súste. Tuk zároveň pomáha zachovať jeho chuť a vlhkosť.

Pri príprave konfitovaných kačacích stehien sa stehná marinujú v soli a bylinkách (napr. tymian, cesnak) a potom sa pomaly varia v kačacom alebo husacom tuku. Výsledkom je lahodné, jemné mäso, ktoré sa podáva s klasickými prílohami ako kapusta, lokše alebo zemiaky.

Späť do obchodu